Grässlalom – grässkidåkning

Skidåkning på gräs

Det behövs ingen snö för att åka skidor! Bara det lutar åt rätt håll! Det är mycket likt klinisk carving på snö, med skillnaden du inte kan sladda eller bromsa. Är du sugen att testa grässkidor? Brösarps Alpina Skidklubb tar emot grupper som vill prova på.

350 kr per person (minst 8 personer*)

Skidor och instruktör ingår. Vi har även en del pjäxor och stavar men inte alla storlekar och kan därför inte garantera passform.  Vi ser helst att du tar med egna pjäxor, stavar och hjälm (hjälm är obligatoriskt). Vi rekommenderar även handskar och oöm klädsel eftersom vurpor är väldigt vanligt.

* Vid färre än 8 personer är totalpriset 2 800 kr.

En gräslig historia

Så tidigt som 1883 görs en patentansökan för ett par Rollskischuh i Österrike, men dessa ”rullskidskor” faller snart i glömska. 1956 uppfinner den västtyske symaskinstillverkaren Josef Kaiser (1911–1981) den första prototypen till det som blivit dagens larvfotsliknande grässkidor. Efter otaliga förbättringar börjar han under 1960-talet sälja dessa under namnet Rollka, en sammansättning av tyskans ”roll” (rulla) och ”ka”, från hans efternamn Kaiser.

Från början används grässkidorna av alpina åkare som en träningsmetod under de snöfria månaderna, men ganska snart utvecklas grässkidåkningen till en egen sport. Den första internationella slalomtävlingen på gräs hålls 1965 i tyska Owen i de Schwäbiska alperna. Den nya sporten sprider sig först till Österrike, Schweiz och Italien och sedan vidare till Asien och Östeuropa, där framför allt Tjeckoslovakien intar en ledande roll. Så småningom också till Turkiet, Libanon, Iran, Indien och Australien.

1971 etableras en Europacup och sedan 1979 arrangeras VM vartannat år. Under president Marc Hodler integreras 1985 grässkidåkning som en egen officiell skidsport i Internationella skidförbundet, FIS. År 2000 ersätts Europacupen av en världscup, FIS Grass Skiing World Cup, med deltävlingar i slalom, storslalom, super-G, störtlopp, superkombination och parallellslalom.

Den första vågen av grässkidor nådde Sverige i slutet av 1970-talet. Då var det fortfarande Rollka-skidor som gällde tills den udda skidsporten tynade bort ur svenskarnas minne. I Brösarp har vi åkt grässkidor sedan 2011 och är nypionjärer i Sverige. Nu är det längre och stabilare skidor som gäller, exempelvis tjeckiska Grasski.net/Grasski.se och österrikiska Speedy Jack. Brösarps Alpina Skidklubb har lyckats sprida gräskidåkningen i landet och sedan 2012 arrangeras SM i grässlalom (2012–2015 i Brösarp, 2016– i Norrköping). Hösten 2021 blev grässlalom en egen officiell skidsport även inom Svenska skidförbundet. Läs mer om hur grässkidåkningen återkom till Sverige i Åka Skidors artikel Sommarslalom i kohagen!

Kuriosa

I början av 1970-talet reste alpine OS-medaljören Stig ”Solla” Sollander genom Brösarps backar och blev så förtjust i kullarna att han ringde till svenska utförsåkningens fader, Olle Rimfors uppe i Åre, för att berätta om sitt fynd. Med upphetsad röst förklarar han för Olle Rimfors att han hittat de mest perfekta övningsbackar man kan tänka sig på det mest otippade stället i landet. Rimfors svarar: ”Glöm inte att det krävs mer än backar för att åka skidor!” Nu har vi bevisat att oraklet Olle Rimfors hade fel. Det räcker med backar för att åka skidor. Det behövs ingen snö!