Skidbackens historia

Under både 60- och 70-talet hade dåvarande Brösarps kommun planer på en större skidanläggning på andra sidan riksväg 19, men de planerna gick i stöpet och inspirerade i stället till filmen Äppelkriget av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Det skulle dröja till 1982 innan byn bland de berömda backarna fick sin egen skidanläggning. Det var Brösarps Alpina Skidklubb, bildad 1972, som tyckte det var dags att skaffa en egen hemmabacke efter ett decennium som förening.

Det finns många backar runt Brösarp, men de flesta ligger i naturreservat och saknar tillgång till elektricitet. Valet föll på Ornahög, en variationsrik backe i norrläge med bra förutsättningar. I september 1981 röjde skidklubben huvudpisten från ljung och anlade en liftgata bredvid. Samtidigt påbörjade klubben tillverkningen av repliften i Löfstrands Mekaniska Verkstad i grannbyn Eljaröd. Nyårsdagen 1982 invigdes den nya liften med bandklippning och champagne.

Sedan dess har backen nyttjats av allt från småbarn till 80-åringar och nybörjare till landslagsåkare, och dessutom varit värd för både traktorkonsert och fyra SM i grässlalom.

Skidliften byggs i Löfstrands mekaniska verkstad i Eljaröd och invigs den 1 januari 1982, med bandklippning och champagne.
Skidliften byggs i Löfstrands mekaniska verkstad i Eljaröd och invigs den 1 januari 1982, med bandklippning och champagne.