Skidbacken Ornahög

Skidbacken med lift i en av Brösarps backar

Ornahög ligger idylliskt inbäddad mellan skogsbrynet och Källagårdens äppelodlingar och drivs av Brösarps Alpina Skidklubb. Backen må vara pytteliten men erbjuder stor variation i lutning och terräng och skapar en rolig och utvecklande tummelplats för de mindre skidåkarna. På toppen tronar en bronsåldersgrav som mäter 95 m ö h och bjuder på både havsutsikt och mäktig vy över Brösarps norra backar. Skidbacken är också en fårhage, precis som på många håll i Norge och Alperna. Det är därför viktigt att inte skräpa ner.

Ornahög Nallen
Ornahög 2013-03-30 Frans. Foto Erik Blomqvist.

Öppettider och liftkort

Öppettider varierar efter väder och förutsättningar och publiceras på BASK:s Facebook. Obs! För grässkidåkning gäller andra tider och priser. Kontakta oss för info!

Liftkort köps på plats och betalas med Swish.

Dagskort: 80 kr
Dagskort familj: 200 kr

Obs! Vi hyr inte ut skidutrustning!

Åkregler - pulka förbjudet

Sedan 2011 är Ornahög ansluten till SLAO, Svenska Liftanläggningars Organisation, vilket innebär att skidbacken och liften uppfyller alla säkerhetskrav och att du kan känna dig trygg hos oss. Samtidigt har du som besökare ett ansvar och måste respektera SLAO:s åk- och liftregler, vilket tyvärr bland annat förbjuder pulkaåkningReglerna finns i SLAO:s lilla gula.

Repliften har små gummustroppar instuckna i repet var femtonde meter. Håller du i repet framför en av dessa glider du inte bakåt. Tycker du ändå det är för tungt i liften kan du låna en ”nutcracker”, ett slags klämma du viker över repet och som sitter i ett bälte runt din midja. En nutcracker gör det så här lätt och smidigt att åka replift (se instruktionsfilm)!

Med olika pedagogiska hjälpmedel kan vi ha skidskola i backen.
Det går bra att åka snowboard på Ornahög.

Fakta Ornahög

Fallhöjd: 27 m
Längsta nedfart: 155 m
Högsta åkhöjd: 95 m ö h
Liftlängd: 120 m
Liftkapacitet: 280 personer/timme

Ladda ner ”pistkarta” här!

Ornahög är ansluten till SLAO och följer deras regler och säkerhetskrav.